Programok

  • All
  • Fesztivál
  • Koncert
  • Program
  • Tehetség
  • Tábor
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Európa Kulturális Fővárosa Pécs 2010

Mint ismert, 2010-ben Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa, mellette a németországi Essen és a törökországi Isztambul viseli e megtisztelő címet. Az Egyesület a megfogalmazott pécsi koncepcióhoz alkalmazkodva – gondolunk itt az egyes évek tematikájára: 2008. Környezet- és egészségkultúra, 2009. Vallás és kultúra, valamint a szűkebb és tágabb értelemben vett regionális együttműködésre: Dél-Dunántúli Régió, Déli Kulturális Övezet – már a felvezető években több programmal kapcsolódott és kapcsolódik az EKF Pécs 2010 projekthez.

2007-ben sor került a Komédiás Magyar Integrált Színház (KOMISZ) előadására a pécsi Országos Színházi Találkozó off programjaként, a Nem adom fel Együttes részt vett a Dortmundi Egyetem Europa In Takt szemináriumán, s mindemellett a Pécsett megrendezett V. Színkottás Zenei Tábort követően a Nemzeti Színkottás Zenekar fellépett a Lelket Európának Konferenciát lezáró kulturális programként.

Az Egyesület az együttműködés további tartalmaként 2008-ban háromnapos esélyegyenlőségi programot szervez Pécsett, mely nemzetközi szakmai konferenciát, regionális kulturális találkozót, kiállításokat, koncerteket és kulturális napot foglal magában. E program része azon három évre tervezett eseménysorozatnak, mely a tervek szerint 2009-ben hasonlóképpen szervezett konferenciával, fesztivállal és kulturális nappal folyatódik, míg 2010-ben egy tíznapos, az országos és nemzetközi kulturális fesztivált, valamint szakmai konferenciákat, kiállításokat és műhelymunkákat magábafoglaló programmá szélesedik.

Programjainkat a regionális, valamint a kulturális fővárosi együttműködést szem előtt tartva közös együttműködésben tervezzük a Dél-Dunántúli Régió (Baranya, Somogy és Tolna megye), valamint a Déli Kulturális Övezet (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia) szociális intézményeivel, németországi és törökországi partnerszervezeteinkkel, valamint a dortmundi, isztambuli és pécsi egyetemekkel. A megfogalmazott cél nem más, mint hogy az eseménysorozat nemzetközi találkozási pont legyen és lehetőséget adjon a szűkebb és tágabb régióban élő sérült emberek találkozására, bemutatkozására és hatékony együttműködésére.

Kultúrák találkozása Pécs 2008.

Az Egyesület az EKF Pécs 2010 projekt esélyegyenlőségi fejezetéhez kapcsolódva fogalmazta meg 2008. évi programját, mely egyúttal része a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008 rendezvénysorozatnak is.

2008. május 7. szerda

Művészeti foglalkoztatás az esélyegyenlőség szolgálatában (Egészségtanulás Egészségmegőrzés – Egészséghelyreállítás) – Nemzetközi szakmai konferencia a Pécsi Tudományegyetemen 
Az akkreditált konferencia országos és nemzetközi szinten is meghirdetésre kerül, ezen belül a Dél-Dunántúli Régió, valamint a Déli Kulturális Övezet szociális intézményi szakembereinek, továbbá a Pécs Tudományegyetem Szociális Munkás Tanszéke hallgatóinak részvételére kiemelten számítunk. Az előadók az Isztambuli Marmara Egyetem Neveléstudományi Karáról (Prof. Dr. Ayla Oktay, Prof. Dr. Adnan Kulaksizoglu), a Dortmundi Egyetem Rehabilitációs Karának Zenepedagógiai Tanszékéről (Prof. Dr. Irmgard Merkt) és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Szociális Munka és Szociálpedagógia Tanszékéről (Dr. Kelemen Gábor) érkeznek, mellettük a budapesti Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona intézményvezetője (Mattyasovszky Zsófia) és az MSMME művészeti vezetője (Fehér István) tart előadást. A tematika középpontjában a fogyatékos emberek művészeti nevelése, az egészséges életmódra nevelés és a művészeti foglalkoztatás állnak, mindezek elméleti alapvetése, paradigmaváltásai és gyakorlati tapasztalatai. Az előadásokat négy szekcióban műhelymunka követi.

„Megjelenített idő” – módszertani kiállítás a budapesti Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona alkotóinak műveiből, majd zenei est német, török és magyar művészeti csoportok fellépésével a Művészetek Házában

2008.május 8. csütörtök

Kultúrák találkozása – Regionális Kulturális Találkozó a fogyatékos emberek művészeti csoportjainak részvételével az Ifjúsági Házban Az interkulturális fesztivál az Egyesület által korábban a Dél-Dunántúli Régióban megszervezett találkozó (Szekszárd, Tamási) kiterjesztése, ahol a régión túl a Déli Kulturális Övezet hat országának (Olaszország, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia) szociális intézményeiben élő fogyatékos személyek művészeti csoportjai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Mellettük meghívottként a két EKF ország (Németország, Törökország) egy-egy csoportja is fellép.

Színes képekben álmodom kiállítás az egri és zsirai műhely értelmi fogyatékos alkotóinak festményeiből az Ifjúsági Házban, majd zenei est

2008. május 9. péntek

Kulturális nap a külföldről érkezett művészeti csoportok részvételével (múzeumlátogatás, városnézés)

Kontrasztok kiállítás Román Péter a KOMISZ előadásain készített fotóiból és a tatabányai Lelkünk képei” nemzetközi fotópályázatra érkezett művekből, majd török népzenei est az Arasinda Együttessel a Művészetek Házában

Az MSMME pécsi programjainak célja, hogy az EKF Pécs 2010 program hangsúlyos elemeként a fogyatékos emberekre irányítsa a figyelmet és társadalmi véleményformáló szerepet felvállalva elősegítse a sérült emberek integrációját, emellett a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008. rendezvénysorozat programjaként megteremtse a lehetőséget egymás kulturális értékeinek megismerésére, továbbá biztosítsa a partneri együttműködések kialakítását.