Programok

  • All
  • Fesztivál
  • Koncert
  • Program
  • Tehetség
  • Tábor
  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

Speciális Filmszemle ismertető

2012 júniusban immáron negyedik alkalommal rendezték meg a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok zsirai Otthonában az Álmodtam egyet…® Zsirai Speciális Filmszemlét. A szemle az országban elsőként azért szerveződött, hogy az értelmileg akadályozott emberek belső világát megmutassa a nagyközönség számára. Az évek múlásával egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sérültek körében ez a művészeti kifejezési forma. A szemle hatására az ország számos pontján indult el filmes műhelymunka, alakultak ki stabil filmes közösségek, melyek kapcsolódási pontja az Zsirán megrendezésre kerülő speciális seregszemle és a filmes napok.

Bővebben: Speciális Filmszemle ismertető

Speciális Filmszemle 2012

Filmes álmok: alkot(hat)nak az értelmi fogyatékosok

Zsira - Aki látta a filmeket, úgyis tudja, aki nem, annak pedig érdemes utánanéznie, hogy milyen művészi alkotásokkal rukkolnak elő az értelmi fogyatékosok.

A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonában az intézmény és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület együttműködésével immár negyedik alkalommal rendezték meg az „Álmodtam egyet...” Zsirai Speciális Filmszemlét. A zsirai otthonban dolgozó vasi filmes, Fábián Gábor ötletéből fogant megmérettetésre idén tizenegy intézmény értelmi fogyatékos alkotói tizenhat filmmel neveztek, egy film pedig Ausztráliából érkezett.

Bővebben: Speciális Filmszemle 2012

Speciális Filmszemle 2011

Értelmi fogyatékosok filmszemléje Zsirán: speciális meglátások

A Zsirai Speciális Filmszemle értelmi fogyatékos filmes alkotóitól az idei évben is megtanulhattuk, hogy igenis érdemes (lenne) lebontanunk a napi rohanás során a fejünkben szisztematikusan felépített korlátokat. Tűz a Nap, a zsirai Rimanóczy-kastély parkjában ezért (okosan és megfontoltan) egy nagy fa alatt állítom le az autómat. Ahogy kiszállok, a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthonának egyik lakója, egy harminc év körüli fiatalember lép mellém. - Honnan jöttél? - néz végig rajtam barátságosan, majd széles mosollyal közli: Én ám itt élek!

Bővebben: Speciális Filmszemle 2011

Speciális Filmszemle 2010

Őszinte világok kapuin át

Hosszú utat kellett megtennie a mozgóképnek ahhoz, hogy a videó helyettesíteni tudja a celluloid szalagot és így a hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé váljon ez a csoda. Csoda, ami nem vesz el semmit mégis sokat ad sokaknak, megőriz és dokumentál, megnyugtat és felkavar, meghat és feldühít, vagy csak szimplán szórakoztat.

A 21. század küszöbén már értelmi fogyatékkal élő embertársaink is használhatják – részben egyre kompaktabb mivoltuk által – ezeket az eszközöket és élvezhetik minden előnyükkel együtt.

Mindvégig benne voltam a szemle összes mozzanatában, így nehezen tudok felülemelkedni érzéseimen ahhoz, hogy valóban objektíven tudjam összegezni az Álmodtam egyet...® II. Zsirai Speciális Filmszemle történéseit.

Bővebben: Speciális Filmszemle 2010

Speciális Filmszemle 2009

Megélhető pillanatok tanulsága

2009. június 9.-én beteljesült egy álom. A Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira adott helyet az első értelmileg akadályozott emberek filmszemléjének Álmodtam egyet… címmel. A rendezvényt támogatta a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a Szivárványhíd Alapítvány.

A szemlére 15 intézményből 18 alkotás érkezett, melyek három kategóriában (kisjátékfilm; dokumentumfilm; szabadon választott) kerültek értékelésre. A zsűrit Halmy György filmrendező, Pápes Éva szakíró és filmkritikus, továbbá Szabó Attila a tatabányai Rehabilitációs Intézmény vezetője alkották.

Bővebben: Speciális Filmszemle 2009