Nemzeti Színkottás Zenekar

  • All
  • Fesztivál
  • Koncert
  • St.Martin
  • Tábor

Összetart a dal...

Összetart a dal: egészségesek és fogyatékkal élők példaértékű művészeti együttműködése

Jó volt kiszakadni pár napra a mostanában VV Alekosz, a gazdasági válság és a ”mizumizumizu” által fémjelzett keserédes magyar valóságból. Jó volt kiszakadni abból, és részese lenni egy másik valóságnak, egy olyannak, amelyet javarészt a vidámság, az öröm, az odaszánás, értékalkotás és értékközvetítés, illetve megannyi lélekemelő pillanat jellemzett.

Na és persze rengeteg munka, hiszen a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület Nemzeti Színkottás Zenekara (NESZ) előtt ismét nagy feladat állt: egy, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Kollégiumában megtartott felkészítő tábort követően a helyi Gyöngyök Művelődési Központban lépett fel egy értelmi fogyatékkal élőket gondozó, ellátó lakóotthon létrehozásának megsegítésére szervezett Hogy mindig legyen otthonuk elnevezésű rendezvényen (további fellépők: St. Martin, Gyöngyszem Zenekar, Rajkó Művészegyüttes).

Az a megtiszteltetés érte a zenekart, hogy ismét St. Martinnal együtt zenélhetett, így a felkészítő tábor egyik feladata volt egy - a zenekar számára új - St. Martin dal, a Magányos megtanulása.

Az egyik jelenleg legnépszerűbb popslágert, a fogyatékkal élők társadalmi helyzetével is összeegyeztethető szövegű Összetart a dalt is átdolgozta és megtanulta a NESZ.

Amelynek legfiatalabb zenei vezetője jómagam vagyok, de nagyszerű dolog volt annak megtapasztalása, hogy valamennyi, a táborban dolgozó szakemberben - korosztálytól függetlenül - annyi lendület, eltökéltség és odaszánás volt, mint bennem. Az értelmi sérültek munkamoráljáról és monotónia-tűrő képességéről már több fórumon írtam és beszéltem, de ismét csak ismételni tudom önmagam: lenyűgöző az a hozzáállás, ahogy a szinte az egész napot betöltő (!) próbákon részt vesznek: mindenféle negatív megnyilvánulás nélkül, hatalmas türelemmel és figyelemmel álltak hozzá a –számukra különösképpen- hosszú és fárasztó próbákhoz.

A próbákat szakmai konzultációk, remek hangulatú kötetlen beszélgetések, valamint élőzenés bulik követték, amelyeken a zenei vezetők ”húzták a talp alá valót”.

A felkészítő napok munkájának gyümölcsét a csütörtöki jótékonysági gálaműsoron aratták le a fellépők és a népes számú Nagyérdemű: semmihez sem hasonlítható atmoszféra, felemelő-szívszorító hangzás és színpadi látvány. A NESZ- fellépés záró száma a már korábban megemlített Összetart a dal volt, amely dalcím felfogható az est ars poeticájának is: a daloknak, a zenének köszönhetően értelmi fogyatékkal élő és egészséges zenészek együtt alkottak valami csodálatosat.

Nádudvari Péter, NESZ zenei vezető, Gyöngyös