Nemzeti Színkottás Zenekar

  • All
  • Fesztivál
  • Koncert
  • St.Martin
  • Tábor

Beszámoló Közös Hang

Aki azt hallja, hogy a Nemzeti Színkottás Zenekar ad koncertet, hallgassa meg őket, nem fog csalódni! Legutóbb Pécsett, 2013. május 31-én volt erre mód, St. Martin és zenekara nagyszabású jótékonysági koncertje keretében a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében.

Az MSMME egyike azon civil szervezeteknek, akik lehetőséget kaptak Pécs Önkormányzatától, hogy bemutatkozzanak zenei programjukkal a Kodály Központban, s mi más lett volna alkalmasabb a város polgárainak megszólítására, mint a Közös Hang mottóval meghirdetett St. Martin koncert, ahol vendégfellépőként jelent meg a NESZ.

St. Martint senkinek nem kell bemutatni, 20 éve ismert és elismert szaxofonművész, dalai és feldolgozásai összetéveszthetetlenek, egyénisége, érzelmi világa egyedi minden muzsikájában. Föld szélén középen és Megint húsz c. lemezeivel a világzenébe kalauzolja hallgatóit.

A NESZ-ről bizonyára kevesebben hallottak: a Nemzeti Színkottás Zenekar a zene iránt fogékony értelmi fogyatékos emberek és segítőik országos társulata, melyet az örömzenélés és együttzenélés vágya hozott létre 10 évvel ezelőtt. S hogy miért színkottás? Mert ez esetben a többségi kottanyelvet le kell fordítani a színek világára, ahol egy-egy szín jelöli az adott hangot.

Az elmúlt évek folyamatos munkájának gyümölcse, hogy mára a színkottások társulata St. Martinnal ad koncerteket országszerte, a közös fellépésekkel demonstrálva az örömzenélés fontosságát.

Május utolsó hetében színkottás zenei táborban gyűltek össze a zenekar tagjai Pécsett, ahhoz ugyanis, hogy 50 sérült zenész az ország számos pontjáról megtalálja a közös hangot egymással és St. Martinnal, a folyamatos otthoni felkészülésen túl a közös gyakorlásra is szükség volt. Május 26-31. között a Barbakán Hotel adott otthont a tábornak, a napi több órás közös gyakorlásnak, a felkészülésnek.

A zenekar tagjaiként léptek színpadra a bólyi Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona lakói, akik kezdetektől részt vesznek a munkában, s mert 10 év nem kevés, mondhatnánk, a társulattal együtt cseperedtek gyermekből ifjúvá. Nem véletlen, hogy az Egyesület a koncert bevételét a bólyi értelmi sérülteket ellátó intézmény sérült fiataljainak zenei fejlesztésére fordította.

A heti programhoz kapcsolódott egy fotókiállítás az Árkádban, és a NESZ örömzenélése a Széchenyi téren.

Fábián Gábor fotográfus Akárvilág – A lélek két arca című kiállítása 18 képen 36 fekete-fehér portrét foglal magába, melyeket az Értelmi Fogyatékosok zsirai Otthonának lakóiról készített. Az alkotó, aki maga is az otthonban dolgozik, rengeteg időt tölt az ott élők között meghitt, személyes kapcsolatban, oda-vissza ható, sikeres alkotói folyamatokban. A képeken szereplő személyek stúdiókörülmények között mutatták meg a kamerának arcukat, értelmi képességeiken túlmutató, misztikus gesztusaikat. Minden képen ugyanannak a személynek két portréja látható, olykor teljes ellentmondásban, máskor egymást erősítő hangulatban, de mindenképpen izgalmas összhatásban.

Az emberek többsége nem is tud róla, hogy testében többen „laknak”: szelleme, lelke, és énje, vagy más szóval az egoja. A szellem, vagyis a felettes én folyamatosan kíséri figyelemmel a lélek és ego küzdelmét. Mára a világ ezt a harcot – amely minden kétséget kizáróan a legnagyobb minden harcok közül - cinikusan az ego győzelmeként hirdeti. Az ego rabságban tart, félelembe és folyamatos kétségekbe hajszol a pillanatnyi élvezet és a túlélés érdekében. "A lélek két arca" tehát másként a lélek és az én (h)arca. Az egymás mellett látható kettős portrékon ez a különbség figyelhető meg, illetve több estben is a hasonlóság, amikor a lélek és az ego harmonikus állapotban van. A kiállítás anyagának megalkotásában az alkotót Szendi Péter fotóriporter és Sodics Péter grafikus művész segítette.

A rendezvény fővédnöke Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere, és Asztalosné Zupcsán Erika, az EMMI helyettes államtitkára, védnökei Hargitai János megyei kormánymegbízott, Márta István igazgató (ZSÖK), Pintér Judit főigazgató (SZGYF), Pósfai Gábor főigazgató (NRSZH), Dr. Gálné Dr. Babinecz Erzsébet igazgató (SZGYFBMK)

A program a Kodály Központ - Civil Pályázat keretében valósult meg, a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Fejlesztési Bank és az OTP Bank Dél-dunántúli Régió támogatásával.

Asztalos Zsolt, elnök