Sajtóközlemény

EURÓPA UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL TANÓRÁN KÍVÜLI SZÍNHÁZI ÉS FILMES RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSÍTÁSA AZ EGRI JÓ pásztor KATOLIKUS ÓVODÁBAN ÉS ISKOLÁBAN, AZ egri Szalaparti egymi és KOLLÉGIUMBAN, AZ EDELÉNYI új esély oktatási KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁBAN ÉS TISZAKESZIN A HÉTSZÍN virág óvodában ÉS a Széchenyi ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.  

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0014 sz. a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületének részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában, című pályázatban 24 203 412 Ft európai uniós támogatást nyertünk. A projekt a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A rendelkezésre álló keretösszegből heti és havi szakköröket, témanapokat, témaheteket és művészeti táborokat valósítottunk meg diákjaink számára. Programjaink közvetlen célcsoportja az óvodai nevelésben és iskolai oktatásban résztvevő gyerekek voltak. A projektbe Eger városából három intézményt, egy óvodát, egy szakintézményt és általános iskolát vontunk be. Továbbá két hátrányos településen Edelényben és Tiszakeszin egy óvodában és két általános iskolában valósítottuk meg művészet nevelési programjainkat.

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület olyan mozgalom megindítója és aktív generátora, melynek alapvető célkitűzése az értelmileg sérült emberek életminőségének jelentős mértékű javítása, ezen belül is megfelelő érdeklődés, képességszint alapján minél több értelmileg sérült ember bevonása a művészeti élet legkülönfélébb ágainak aktív gyakorlásába. Intézményünk első alkalommal pályázott önállóan olyan tanórán kívüli rendezvények lebonyolítására, amelyek összhangban voltak az intézmények pedagógiai programjával. Olyan szakköröket, témanapokat, témaheteket és művészeti táborokat sikerült megrendeznünk az intézmények számára, amelyek a későbbiekben hagyományt teremtenek és a következő években is megrendezésre kerülhetnek. Legfontosabb célunk az volt, hogy az egyesületünk még szélesebb körben kapcsolódjon be a gyerekek és a tanulók tanórán kívüli és szabadidős nem formális tevékenységeibe, valamint, hogy a programban résztvevő intézményekkel hosszú távú együttműködés alakuljon ki.

A Széchenyi 2020 program keretén belül megvalósított pályázatunk lehetőséget biztosított, hogy a gyakran nehéz problémával küzdő és speciális élethelyzetben lévő gyermekek nagy számmal vehessenek részt egy gazdag művészet és élményközpontú programsorozatban.  A csoportos foglalkozások összességében  indirekt módon ismeretátadók  és  személyiség fejlesztők voltak. A  megvalósított színházi és filmes  foglalkozásokon a gyerekek megtapasztalhatták  az egyén felelősségét a pozitív közösségi létforma megtalálásában, mint barátság, közösség, elismerés, szeretet, befogadás. A programsorozatban egy „színházi kaleidoszkópot” állítottunk össze a gyerekek számára, amely fejlesztette készségeiket, szélesítette műveltségüket és ugyanakkor kapcsolódott a tantervi követelményekhez. Színházi korszakok, jelentős alkotók és szellemi áramlatok mentén foglalkoztunk jelentős korszakokkal és stílusokkal és a foglalkozásra nagyszámú korhű jelmezt vittünk, amely a gyerekek számára élményszerűbbé és játékossá tette az együttlétet. A filmes foglalkozásokon a technikai és dramaturgiai eszközök elsajátítása után kisfilmek készültek.

Az együttműködő intézményekben nagy befogadó készséget, színvonalas szakmai munkát tapasztaltunk, így könnyű volt a pedagógiai elvárások mentén csatlakozni az ott folyó munkához színházi és filmes módszerekkel. A sokrétű és sokszínű együttlét (szakkör, témanap, témahét, tábor) az egy éves rendszeres jelenlét és aktív együttműködés sok gazdag élményhez juttatott bennünket, a programban résztvevő gyermekeket és felnőtteket!

 

Tovább információ kérhető:

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

3300, Eger, Széchenyi u. 40.

Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projektről bővebb információkat a http://www.msmme.hu/ oldalon olvashatnak.