Fesztivál Nyíregyházán (programfüzettel)

programfüzet letöltése pdf-benI am a real Artist, avagy A művészet mindenkié - Speciális Művészeti Fesztivál Nyíregyházán

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2015. július 2-6. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XI. Nemzetközi és XXVIII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Nyíregyházán. A rendezvény mottója: A művészet mindenkié.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a népi-nemzeti kulturális hagyományok ápolása, illetve e hagyományok folytatása, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése, beleértve az európai műhelyekkel történő kapcsolatok építését. A fesztivál programszervezése, a fő- és kísérőprogramok összeállítása, a nyitó és záró ünnepségek koreografálása ezen elvárásoknak való megfelelés jegyében történik.

Az összművészeti fesztiválon 40 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, és további 6 európai partnerszervezet közel 800 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

E bemutatók színhelye a Váci Mihály Kulturális Központ lesz naponta 9.00-17.00 óra között.

Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A programsorozat nyitóestjén a zsirai Fogyatékosok Otthonának sérült művészeiből és a soproni Deszka társulat tagjaiból verbuválódott Komédiás Integrált Színház (KOMISZ) előadásában láthatjuk a nagy klasszikust, a Valahol Európában című musical-t.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Kossuth téri RealArtist színpadon is bemutatkozhatnak. Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. A fellépők között ott lesz a HANGADÓK, a PARTY ONE, továbbá a helyi LIKE tehetségkutató fiatal előadói, és a KiSTeHéN.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kap az Agórában június 26-tól megtekinthető, a rendezvényt felvezető kiállítás, mely sérült művészek festményeiből mutat be válogatást #perspektív címmel.

Hasonlóképpen e naptól tekinthető meg a Korzó Bevásárlóközpont fényhídján Fábián Gábor és alkotótársai portréfotó kiállítása Fényjátszók címmel.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló speciális művészeti fesztivál programsorozata a befogadó város, Nyíregyháza kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Váci Mihály Kulturális Központ, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében valósul meg.