Fesztivál Kecskeméten

Speciális Művészeti Fesztivál Kecskeméten

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2013. június 28 – július 1. között rendezi meg a fogyatékkal élő emberek X. Nemzetközi és XXVI. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Kecskeméten. A rendezvény mottója „Kihívás? Elfogadva!”.

A Fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a népi-nemzeti kulturális hagyományok ápolása, illetve e hagyományok folytatása, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése, beleértve az európai műhelyekkel történő kapcsolatokat.

A fesztivál programszervezése, a fő- és kísérőprogramok összeállítása, a nyitó és záró ünnepségek koreografálása ezen elvárásoknak való megfelelés jegyében történik.

Az összművészeti fesztiválon várhatóan 46 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület mintegy 800 résztvevővel képviselteti magát, további 80 résztvevővel számolunk 4 nemzetközi partnerszervezetünktől.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik. E bemutatók színhelye a Katona József Színház lesz naponta 9-17 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik Kecskemét több pontján is bemutatkozhatnak. A Malom Központban naponta 17-18 óra között zenei produkciók kerülnek színpadra, a Vasútkertben 19-22 óra között olyan koncertekre kerül sor, ahol a fellépők között megjelennek sérült előadók is. A HANAGADÓK, és a SZIVÁRVÁNY zenekarok mellett HOLLYWOODOO, SANTANA TRIBUTE BAND, és MÁRIÓ koncerten szórakozhatnak a résztvevők.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kap a Malom Központban június 21-től megtekinthető, a rendezvényt felvezető fotókiállítás, mely Fábián Gábor fotográfusnak a zsirai Fogyatékosok Otthona lakóiról készült portréfotóit mutatja be, AKÁRVILÁG – A lélek két arca címmel.

Az Otthon Mozi tematikus filmvetítésekkel kapcsolódik a programhoz, melynek keretében láthatóak lesznek a zsirai Speciális Filmszemle művei is.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló speciális művészeti fesztivál programsorozata a befogadó város, Kecskemét kulturális életének megkerülhetetlen eseménye, mely Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében, a kecskeméti Platán Otthon közreműködésével valósul meg.