Felhívás Speciális Filmszemle 2013

Álmodtam egyet…® V. Zsirai Speciális Filmszemle

2009-ben egy új kezdeményezés alapján került megrendezésre az első Zsirai Speciális Filmszemle Álmodtam egyet... címmel a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonában. Az ötlet nem volt más mint, hogy adjunk az értelmi fogyatékkal élők kezébe kamerát és nézzük meg milyen világok nyílnak meg a külvilág felé ezáltal. Az évek múlásával egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sérültek körében ez a művészeti kifejezési forma. A szemle hatására az ország számos pontján indult el filmes műhelymunka, alakultak meg stabil filmes közösségek. Szinte már kezdetektől neveztek filmekkel pszichiátriai betegek és az utóbbi években szenvedélybetegek is.

Az idei évben a zsűrit és a filmes szakmai segítséget Halmy György filmrendező - aki érzékenységével kezdetektől hozzájárult a speciális filmesek fejlődéséhez, sikeréhez -, Lovass Tibor médiapedagógus, a WEST-PANNON Audiovizuális Klaszter elnöke és Szendi Péter fotóriporter alkotja.

Zsirai Speciális Filmszemle2009-óta több mint 100 alkotás érkezett Zsirára, mely csapatokban alkotó speciális filmesek lelkes munkájának köszönhető. A filmszemle ötletéből kiindulva és ezt továbbgondolva több mint tíz filmes rendezvény: filmszemle, filmes napok, valamint több filmes képzés és fórum valósult meg az elmúlt öt évben. Nagyon fontos, hogy a kész alkotások nem csupán a saját otthonokban és a filmszemléken, de a nagyvilág számára is bemutatásra kerüljenek, így több filmes bemutató volt az országban, mozikban és televíziókban.

Az egyik nagyon dinamikusan fejlődő kezdeményezés az a filmes napok rendezvény, amelyen az ország számos pontján élő és alkotó speciális filmesek összejönnek, barátkoznak, egymást segítve alkotnak, filmeznek és tanulnak. 2013. áprilisában az "Itt és most" IV. Zsirai Filmnapokon 11 alkotó csapat több mint 50 résztvevővel 14 filmalkotást készített Zsirán. Fontos, hogy műhelymunka szerűen a filmes szakemberek segítik, értékelik és véleményezik az elkészült alkotásokat. A filmnapok népszerűsége talán mégis a baráti közösségek egymásra találásában és a közösen átélt élményekben rejlik.

A kezdeti elképzelés megvalósításához és hosszabb távú folytatásához szükségessé vált a szociális ágazatban dolgozók filmes képzése is, hogy a sérült alkotóknak hatékonyabb segítséget tudjanak nyújtani ebben a munkában. A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület már évek óta népszerűsíti a hetedik művészetet a sérültek körében, fontosnak tarja a speciális filmesek lehetőségeinek támogatását, szakmai képzéseket rendez, segíti a filmesek munkáját a külföldi kapcsolatok kialakításában is. Az Odense-ben évente megrendezésre kerülő filmszemlére már évek óta kijutnak a zsirai filmszemle legjobb alkotásai, valamint - ezen kapcsolatok hatására - már Ausztráliából is érkezett film Zsirára.

A kezdetben egyszerinek tűnő, ötlet így vált az országot behálózó, sokak számára egyetlen önkifejezési lehetőséget és élményt biztosító rendezvénysorozattá.

A szakemberek szerint a filmeket a frissesség, a természetesség és egy különös hozzáállás jellemez. Ez a kibontakozási folyamat olyan közösségeket teremtett, mely nem csupán a fogyatékkal élők belső világának megnyílásában nagy lehetőség, de az úgynevezett ép társadalom számára is rengeteg érdekes dolgot és élményt ad. Gyakran mi "épek" ebben a furcsa világban találjuk meg a választ saját kérdéseinkre.

Az alkotók a filmről, a képről, a dramaturgiáról, a belső világról közösen egy új közösségben kezdtek el gondolkodni. 

A speciális filmesek olyan őszinte világokba kalauzolják el a nézőket, amelyek a kamera objektivitása nélkül soha nem valósulhatnának meg.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, filmezni vágyó alkotót rendezvényeinkre!

 

A filmszemle időpontja: 2013. június 4.

Nevezési határidő: 2013. május 24.

Álmodtam egyet…® V. Zsirai Speciális Filmszemle felhívás, nevezési lap innen tölthető le

 

További információ:

Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona Zsira

9476 Zsira, Rákóczi F. u. 12.

tel.:      0699543200    fax: 0699543208

web:    http://filmszemle.efozsira.hu/ ; http://www.efozsira.hu/