St. Martin + NESZ = Közös Hang

St. Martin + NESZ = Közös HangAki azt hallja, hogy a Nemzeti Színkottás Zenekar ad koncertet, hallgassa meg őket, nem fog csalódni! Legközelebb Pécsett, május 31-én lesz erre mód, St. Martin és zenekara nagyszabású jótékonysági koncertje keretében a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében.

Az MSMME egyike azon civil szervezeteknek, akik lehetőséget kaptak Pécs Önkormányzatától, hogy bemutatkozzanak zenei programjukkal a Kodály Központban, s mi más volna alkalmasabb a város polgárainak megszólítására, mint a Közös Hang mottóval meghirdetett St. Martin koncert, ahol vendégfellépőként jelenik meg a NESZ.

 

St. Martint senkinek nem kell bemutatni, 20 éve ismert és elismert szaxofonművész, dalai és feldolgozásai összetéveszthetetlenek, egyénisége, érzelmi világa egyedi minden muzsikájában. Föld szélén középen és Megint húsz c. lemezeivel a világzenébe kalauzolja hallgatóit.

A NESZ-ről bizonyára kevesebben hallottak: a Nemzeti Színkottás Zenekar a zene iránt fogékony értelmi fogyatékos emberek és segítőik országos társulata, melyet az örömzenélés és együttzenélés vágya hozott létre 10 évvel ezelőtt. S hogy miért színkottás? Mert ez esetben a többségi kottanyelvet le kell fordítani a színek világára, ahol egy-egy szín jelöli az adott hangot.

Az elmúlt évek folyamatos munkájának gyümölcse, hogy mára a színkottások társulata St. Martinnal ad koncerteket országszerte, a közös fellépésekkel demonstrálva az örömzenélés fontosságát.

Május utolsó hetében színkottás zenei táborban gyűlnek össze a zenekar tagjai Pécsett, ahhoz ugyanis, hogy 50 sérült zenész az ország számos pontjáról megtalálja a közös hangot egymással és St. Martinnal, a folyamatos otthoni felkészülésen túl a közös gyakorlásra is szükség van.

E programhoz kapcsolódik Fábián Gábor fotográfus AKÁRVILÁG – A lélek két arca c. fotókiállítása az Árkádban, és a NESZ örömzenélése a Széchenyi téren.

A zenekar tagjaiként lépnek színpadra a bólyi Baranya Megyei Fogyatékos Személyek Otthona lakói, akik kezdetektől részt vesznek a munkában, s mert 10 év nem kevés, mondhatnánk, a társulattal együtt cseperedtek gyermekből ifjúvá. Nem véletlen, hogy az Egyesület a koncert bevételét a bólyi értelmi sérülteket ellátó intézmény sérült fiataljainak zenei fejlesztésére fordítja.

A program a Kodály Központ - Civil Pályázat keretében valósul meg.

 

A Közös Hang Zenei Fesztivál programjai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával:

 

XII. Színkottás Zenei Tábor és Közös Hang Zenei Fesztivál

Pécs, 2013. május 27-31.

AKÁRVILÁG – A lélek két arca Fábián Gábor fotókiállításának megnyitója

Pécs, ÁRKÁD, 2013. május 28.-június 10.

NESZe Neked! – színkottás flashmob

Pécs, Széchenyi tér 2013. május 29.

Közös Hang – St. Martin és zenekara koncertje, vendég a Nemzeti Színkottás Zenekar

Pécs, Kodály Központ, 2013. május 31.