Akárvilág fotókiállítás

Akárvilág - A lélek két arca fotókiállításAKÁRVILÁG - A lélek két arca, Fábián Gábor fotókiállítása Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben

Megnyitó: 2013. február 13.-án (szerda) 16:30 kor. Szeretettel várok, várunk mindenkit!
Megnyitja: Mattyasovszky Zsófia a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napköziotthonának intézményvezetője, Dr. Mogyorósi Sándor a Budapest Főváros VI. kerületi Önkormányzat Jegyzője és Hollósi Péter a Zsirai Otthon vezetője

Verset mond: Kakasy Dóra színésznő (Czethoffer Csaba: Arc)

Fábián Gábor filmes és fotográfus második portréfotó kiállítása. Az alkotó nevéhez fűződik az Álmodtam egyet...® Zsirai Speciális Filmszemle valamint a díjazott Zsirai Alternatív Képszínház is.

A sorozat 18 képe 36 fekete-fehér portrét foglal magába, melyeket a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonának lakóiról készített. Az alkotó ki maga is a Zsirai otthonban dolgozik, rengeteg időt tölt a sérültek között meghitt, személyes kapcsolatban, valamint oda-vissza működő és ható sikeres alkotói folyamatokban.

A kiállítás anyagának összeállításában és megalkotásában az alkotót mindvégig segítette Szendi Péter fotóriporter és Sodics Péter grafikus művész.

A képeken szereplő személyek színpadon, stúdió körülmények között mutatták meg a kamerának sokatmondó arcukat, az értelmi képességeiken túlmutató misztikus gesztusaikat. Olyan mély belső képességek megnyilvánulásai láthatóak a képeken, melyeket a hétköznapokban csak ritkán tapasztalni, a kiállítás anyagának ez adja a legfőbb értékét. Minden képen egyazon személy két portréja látható érdekes, külvilágtól száműzött pillanatokban, olykor teljes ellentmondásban, máskor egymást megerősítő hangulatban, de mindenképpen izgalmas összhatásban.

Az emberek többsége nem is tud róla, hogy testében többen laknak. Szelleme, lelke, és a jól ismert mindent megnehezítő énje. A szellem, vagyis a felettes én higgadt, félelemtől mentes állapotban kíséri figyelemmel a lélek és ego küzdelmét. Mára már a világ ezt a harcot - mely kétségtelenül a legnagyobb minden harcok közül - cinikusan az ego győzelmeként hirdeti. Az ego rabságban tart, félelembe és folyamatos kétségekbe hajszol a pillanatnyi élvezet és a túlélés érdekében - Istentelenül.

"A lélek két arca" vagy másként a lélek és az én (h)arca.
Akárvilág - A lélek két arca fotókiállítás

Az egymás mellett látható portrékon ez a különbség figyelhető meg, vagy több estben is a hasonlóság, mert ezekben az esetekben nincs eltérés, a lélek és az ego harmonikus állapotban van.

Az értelmi sérült embereknél tapasztalható a sérültség által háttérbe szorult ego és - mivel fogyatékos lélek nincs - a tiszta, szabad lélek.

Akárvilág egy lehetőség, mely mindig és mindenhol jelen van, folyamatos és kiaknázatlan "kincseivel" olyan pillanatokra vár, amikor a lehetőség a földi világunkban valósággá válik.