Műhely Hírek

MSMME 25!

25 éves a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület! 1994. január 11-én, Andornaktályán 26 szociális intézmény képviselője és 52 magánszemély, akik valamennyien elkötelezettek voltak az értelmi fogyatékos emberek művészeti nevelésének fontossága mellett, megalapították Egyesületünket. Köszönet és hála az alapítóknak! Hisszük, a tény, hogy eddig eljutottunk – hozzátesszük: közösen – arra ösztönöz mindnyájunkat, hogy van tovább is… 
Ahogy eddig, úgy a 25. évben is szeretnénk tagjaink megelégedettségére szolgálni, és az elmúlt évekhez hasonlóan, évről évre egy kicsit többet adni. E két szóra épül 2019. évi programtervünk: szeretnénk tagságunk igényeit szolgálni és szeretnénk tagjainknak adni.

Bővebben: MSMME 25!

Amit megtettünk, avagy 2018-ra visszatekintve

Nem minden a pénz, de esetünkben jó, ha VAN, mert így egy olyan évet tervezhettünk, amely túlmutatott lehetőségeinken. Sok év után most mondhattuk el, hogy úgy adtunk tagjainknak, hogy volt miből gazdálkodni.

Az EMMI szociális államtitkársága és az FSZK, az EMMI kulturális államtitkársága és az NKA, meg a NEA milliós támogatásai lehetővé tették, hogy a rendezvényeinket meglehetős biztonsággal hirdessük meg, és finanszírozzuk.

Bővebben: Amit megtettünk, avagy 2018-ra visszatekintve

Eger, Fesztivál

30 év. A veszprémi fesztivál után írtam a 20 évről, hiszen az MSMME jelenlegi formáját 1994-ben vette fel, de az ős műhely 1987-ben kezdte meg működését.

Nagyon sok minden történik ilyen hosszú idő alatt. Például történt egy rendszerváltozás. Az Egyesület 3. évében szocializmusról kapitalizmusra váltott Magyarország. Ez idő alatt az MSMME-nek volt három elnöke. Volt kilenc miniszterelnökünk, sok ágazati miniszterünk, illetve államtitkárunk. Cserélődő főnökök, kollégák. A ránk bízott emberek is cserélődtek, és a királykisasszonynak is ma már inkább a boszorka a szerepköre. És közben jöttek új királykisasszonyok is. És természetesen mi is 30 évvel beljebb kerültünk az időben.

Bővebben: Eger, Fesztivál

#msmme2018

Egyesületünk az éves programterv közzétételével elindítja 2018-as évét, melynek alapján már tervezhetőek tagintézményeink programjai is. Ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

Azt kell mondjuk, az utóbbi idők egyik legeseménydúsabb évére készülünk, szinte minden hónapra tervezünk egy-egy képzést, tábort, fesztivált, köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának.

Szándékaink szerint ez évben is számos lehetőség várja tagjainkat, melyek hívószava a képességek fejlesztése.

Bővebben: #msmme2018

Évindító

Egyesületünk az éves programterv közzétételével elindítja 2017-es évét, mely nem teljes ugyan, néhány rendezvény egyeztetés alatt van még, de úgy gondoljuk, ennek alapján már tervezhető az év.

Bár továbbra sem rendezett működésünk, szándékaink szerint ez évben is számos lehetőség várja tagjainkat.

Március utolsó hetében ismét Esélyegyenlőségi napokat szervezünk Egerben. Része ennek a Szakmai továbbképzés, amit ismét kedvezményesen hirdetünk meg tagjainknak, és a hétvégi Népdal- és Néptánctalálkozó, mellyel a 30 éve indult kezdeményezésre emlékezünk. Merthogy 30 év, 30 fesztivál…

Bővebben: Évindító

Olaszországi beszámoló

Senki sem veheti el az emberi jogaid

Erasmus+ Program keretében augusztus végén a ReCreativity és a Speciális Művészeti Műhely együttműködésében 8 napot tölthettünk a gyöngyösi Hétszínvirág Napközi Otthon egyik sérült fiataljával egy nagyon inspiráló közegben Olaszországban.

Európa számos országából érkeztek a lelkes, tenni vágyó fiatalok erre az organikus farmra.  Ciprusfák övezte kis hegyi úton érkeztünk meg szálláshelyünkre, ami régen kolostorként szolgált. A helyszín máig megőrizte puritán jellegét, ami okozott némi bonyodalmat - hisz 70 ember „kiszolgálása” nem kis feladat -, így gyakran felrémlett bennem a régi szép idők cserkésztábor feelingje.

Bővebben: Olaszországi beszámoló

Sajtóközlemény

EURÓPA UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL TANÓRÁN KÍVÜLI SZÍNHÁZI ÉS FILMES RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSÍTÁSA AZ EGRI JÓ pásztor KATOLIKUS ÓVODÁBAN ÉS ISKOLÁBAN, AZ egri Szalaparti egymi és KOLLÉGIUMBAN, AZ EDELÉNYI új esély oktatási KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁBAN ÉS TISZAKESZIN A HÉTSZÍN virág óvodában ÉS a Széchenyi ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.  

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0014 sz. a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületének részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában, című pályázatban 24 203 412 Ft európai uniós támogatást nyertünk. A projekt a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A rendelkezésre álló keretösszegből heti és havi szakköröket, témanapokat, témaheteket és művészeti táborokat valósítottunk meg diákjaink számára. Programjaink közvetlen célcsoportja az óvodai nevelésben és iskolai oktatásban résztvevő gyerekek voltak. A projektbe Eger városából három intézményt, egy óvodát, egy szakintézményt és általános iskolát vontunk be. Továbbá két hátrányos településen Edelényben és Tiszakeszin egy óvodában és két általános iskolában valósítottuk meg művészet nevelési programjainkat.

Bővebben: Sajtóközlemény

’Real eyes realize real arts…’

Távolról szemlélve minden olyan esetlegesnek tűnhet, de tényleg. Aztán jössz közelebb – vagy mi érkezünk, nem tudom – és a homályt bogozva világosabb lesz. Hidd csak el.

Minden, amit tudhatunk és adhatjuk, felfűzve 10 napban. Mármint minden, ami: színház – alternatívan –, ami kortárs, meg a zene, és ami még tánc.

Adott 5 ország, 60 sérült résztvevő, egy koreográfus, egy elhintett – még formálódó – koreográfia és Nyíregyháza. Adjunk hozzá még időkorlátot, mondjuk június 26-tól július 5-ig. Minden van, minden lehet.

Bővebben: ’Real eyes realize real arts…’