Kultúroltás

Nemmindegyembereknek

Meg tudnánk-e fogalmazni kézzel fogható, egyszerű emberi elmével megérthető módon, mi is a kultúra? Miért fontos, kiről és kiknek szól? Képzeletbeli skálánkon vajon hol helyezkednek el például a különféle művészetek, mint életünk részesei? Jean Kennedy Smith nem túlzó kijelentését idézzük, amikor azt mondjuk: „A művészet mindenkié.” 

Ahány féle ember, annyi művészeti ágazat, megannyi megmutatkozási lehetőség, önkifejezési eszköz. Táncolhatsz fél lábbal, festhetsz kerekesszékben ülve, formálhatsz alakokat hangok nélkül, és bújhatsz más bőrébe a színpadon csökkent értelmi képességekkel.

A Speciális Művészeti Műhely 25 éve az alkotás örömét, a közönség előtti megmutatkozást, a színpadra lépés lehetőségét biztosítja sérült embertársaink számára. Egyetlen, közös világon osztozunk mindannyian, híd közöttünk a művészet, mely összeköt embereket, sorsokat. Fő feladatunknak tartjuk, hogy haladva korunk eszméivel szétzúzzuk a fogyatékosságot, a fogyatékos alkotókat körüllengő sztereotípiákat.

Homálybogozás

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület kapukat nyit meg egy őszinte világba mindazoknak, akik érdeklődést mutatnak a másság elfogadására, a sérült művészek értékeinek befogadására.

Célunk a fogyatékossággal élő alkotók számára biztosítani művészeti törekvéseik kiélését, teret adni az önmegvalósításnak, és lehetőséget nyújtani a színpadi megmutatkozásra, ezzel elősegítve a többségi társadalom szimpátiájának megnyerését.

Van nekünk raktáron éves szinten speciális művészeti fesztivál (országos és nemzetközi kiszerelésben), művészeti tábor (ízlés szerint: képzőművész, zenész, színész, táncos), speckó továbbképző tanfolyam (kicsit ebből - kicsit abból: tánc, színjátszás, filmkészítés, kézművesség megmiegymás).

Miközben megyünk a nincsből a van felé: homokszobrász fesztivál, speciális filmszemle, színkotta, alternatív képszínház, nemzetközisködés…

Peremhősök a háztetőn

'Egyesítsük újra Európát a kultúra segítségével!'- hangzott el a felhívás 1947-ben Európa egyik legnagyobb művészeti fesztiválján Edinburgh-ban.

Az MSMME célja sem kevesebb, mint hogy országos és nemzetközi speciális művészeti fesztiváljain egybeolvassza az európai nemzetek sérült alkotóinak művész közösségeit.

A 4 napos találkozó mintegy 1200 résztvevőt támogat művészeti szabadságában színházi és szabadtéri bemutatókkal, beépülve az aktuális befogadó város kulturális életébe, idén 25. alkalommal.

A kulturális fesztiválokon mindeddig nyolc különböző művészeti ágazatból láthattunk produktumokat – társas- és moderntánc, néptánc, ének, vers- és prózamondás, színjátszás, bábjáték és hangszeres zene – és listánk évről-évre gyarapszik.

kÉPtelenség

A fesztiválok kísérőrendezvényeként minden évben ipar- és képzőművészeti kiállítást rendezünk fogyatékkal élő embertársaink alkotásaiból. Festmények, fotók, kisplasztikák hivatottak reprezentálni alkotóközösségeink produktivitását, teremtőképességét.

ARTalom

Egyesületünk hagyományaihoz híven minden évben megrendezi a sérült emberek ipar- és képzőművészeti alkotótáborát, ahol elismert képzőművészek és művész-tanárok teremtenek ötletgazdag, alkotó szellemű atmoszférát a résztvevők számára.

150 fős művész kommunánk évről évre új városban veri fel sátrát, s tölt el 5 napot, felbolygatva ezzel a befogadó város kulturális életét (mindeddig bejártuk: Szolnok, Tata, Farkaslyuk, Mályi, Bánhorváti… Előre utánam: 2013. nyár, Fonyódliget!)

A tábori workshopokban helyet kapnak a népi kismesterségek, így: kosárfonás, bőrművesség, fafaragás, batikolás-nemezelés, kerámia-agyagozás, illetve haladva a XXI. század modern tempójával új belépőként fotó- és filmkészítés fakultáció is alternatívaként áll a jelentkezők előtt!

Izgő-mozgó táncosainkra is gondolva rendezzük meg újabb tánc- és drámatáborunkat a Balaton partján, ahol a résztvevők a társastánci koreográfiákon túl mozgásszínházi elemeket is elsajátíthatnak.

zeNESZöveg

2002-ben alakult meg az Egyesület első országos társulata, a Nemzeti Színkottás Zenekar, melynek tagjai olyan értelmileg sérült fiatalok, akik vonzalmat éreznek a hangszeres zenélés iránt. A NESZ-ben mintegy 15 szociális intézmény 55 sérült alkotója örömzenél együtt színkották segítségével. Repertoárjuk éppúgy bővelkedik klasszikus darabokban (István a király, Cseresznyevirág, Yes, sir), mint könnyed stílusú, populáris muzsikákban (Concerto de aranjuez, Most múlik pontosan). 2009. óta a színkottások St. Martin vendégszereplésével állnak színpadra és adnak telt házas koncerteket az ország különböző pontjain!

Du jú szpík Külföldi?

Az MSMME életében fontos szerepet töltenek be külföldi partnerszervezetei, akik állandó vendégei éppen aktuális rendezvényeinknek. Nemzetközi speciális fesztiváljainkon fellépnek francia, dán, lengyel, bolgár, szlovák, szerb és iráni művészeti csoportok. Egyesületünk számos társulata több alkalommal szintén portyázott már külföldi fesztiválokon, például élvezhettünk vendégszeretetet Párizsban és Lecznában.