Youth in Action

Határok Nélkül – Kreatív műhely az esélyegyenlőségért

Határok Nélkül – Kreatív műhely az esélyegyenlőségért

A program keretében európai partnerszervezeteinkkel (a lengyel PAPMH, a francia ASAF) kialakított együttműködés tartalmaként lengyel, francia és magyar értelmi fogyatékos fiatalok vettek részt egy egy hetes nemzetközi művészeti táborban, ahol egy közös táncprodukciót hoztak létre A szerelem évszakai címmel, melyet egy nemzetközi speciális művészeti fesztivál keretében be is mutattak. A művészeti alkotás folyamata, az alkotói lét megélése és az egymás kulturális különbözőségeinek megismerése az önmegvalósításon túl képessé tette őket a társadalomba való beilleszkedésre és eligazodásra. A program lehetőséget nyújtott az európai szintű gyakorlati tapasztalatcserére a fogyatékosságról, és az egyenlő bánásmód mentén az esélyegyenlőséget tudatosan felismerő és szerepet vállaló európai polgárság kialakítására.

A projektnek helyszínt biztosító Pécsett 32 fogyatékossággal élő fiatal vett részt a hét napos alkotómunkában. Tervünk megvalósítását az Európai Unió 17.121 Euroval támogatta.

in english - Határok Nélkül – Kreatív műhely az esélyegyenlőségért

A Youth in Action és a Wywaras

Az a szerencse ért bennünket, hogy 2011. június 19-27. között Pécsett francia, dán és lengyel művészeti csoportokkal együtt részesei lehettünk egy nemzetközi táncprodukció létrejöttének.

Nagy várakozással készültünk az eseményre. Izgalommal telve vártuk, hogyan fogjuk megértetni magunkat, milyen lesz majd a velük való közös munka. Izgatottan várta a csoport, hogy megismerhesse Kincs Alexát, ennek a produkciónak a megálmodóját, koreográfusát, betanítóját. Már a címe is sokat sejtet: A szerelem évszakai.

Tudtuk, hogy kemény munka vár mindenkire, de nem gondoltuk, hogy ennyire!

Aztán… valahogy minden olyan természetes volt! A csoport úgy fogadta Alexát, mintha ezer éve ismernék, szeretettel és figyelemmel vették körül. Ebben a néhány napban az ő szava volt a „szentírás”. Majd megismerkedtünk a külföldi csoportokkal. Az én szép szál és csillagszemű fiaim az első pillanatban elvarázsolták a francia lányokat. Így már nem volt nagy kunszt a közös munka. A barátságok, kötődések, érzelmek napról napra erősödtek. De a lengyel fiuk sem voltak közömbösek a lányaim iránt.

Bővebben: A Youth in Action és a Wywaras

… és rohanj, és táncolj, és ugrálj...

„… és rohanj, és táncolj, és ugrálj, és üvölts, vagy csinálj bármit, csak lássam rajtad, hogy élsz!”

Az egyik közösségi portálon jelezte ma ezzel egy kedves ismerősöm, hogy kezd lassan elege lenni a hőn óhajtott nyári vakációból… Ez egyébként tipikus diák/pedagógusbetegség… A tanév vége felé már visszaszámolunk. Ha lehetne, bele is pörgetnénk az időbe, hogy végre nyár legyen. Aztán néhány szabad, valóban felhőtlen pihenőnap után elkezdenek hiányozni a megszokott hétköznapok…  Írtam is gyorsan néhány sort unatkozó tanítványomnak, bíztatván, hogy nincs egyedül a világban, mert én is hasonló cipőben járok, mire visszakérdezett: „Hogy sikerült a pécsi fesztivál? Remélem, hoztál felvételt, meg képeket!”

Bővebben: … és rohanj, és táncolj, és ugrálj...