Youth in Action

Fiatalok Lendületben – Lendületben az MSMME

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 1994-es alapítása óta céljainak elérése érdekében különféle művészeti tematikájú rendezvényeket szervez és bonyolít le regionális, országos és nemzetközi szinten. Munkánk eredményeként az MSMME a kilencvenes évek végén nyitott az európai partnerszervezetek felé, először csak konferenciákon való részvétellel, majd azok szervezését is felvállalva. A nemzetközi szakmai elismertség arra bátorított bennünket, hogy 2002-ben megszervezzük az első kétoldalú dán-magyar ipar- és képzőművészeti alkotótáborunkat.

Több mint 10 éve kialakult nemzetközi-partnerhálózatunk folyamatosan bővülő keretszámmal dolgozik. Első nemzetközi projektünk résztvevői a dán KNUS szervezet fogyatékkal élő alkotói voltak, mely műhelymunkát azóta számos nemzetközi rendezvény követte, sérült művészek európai szervezeteinek közreműködésével. Egyesületünk művészeti csoportjai mellett olasz, szlovák, portugál, francia, lengyel és új belépőként bolgár csoportok vettek részt programjainkon.

Az utóbbi években számos nemzetközi programot valósított meg Egyesületünk európai partnerszervezetei közreműködésével.

2010-ben az MSMME művészeti csoportjai közül a püspökladányi tánccsoport részt vett a francia partnerszervezetünk Youth programjában.

2011-ben Pécsett francia, bolgár, lengyel és magyar fogyatékkal élő táncosok közös előadása születhetett meg a Youth in Action program keretében. A hatékony közös munka révén 2012-ben francia partnerszervezetünk rendezésében újabb Youth projekt realizálódhatott magyar és bolgár csoportok részvételével Párizsban.

2014-es projektünk keretében európai partnerszervezeteinkkel (Bulgária, Franciaország, Spanyolország) együttműködve nemzetközi művészeti színházi alkotóműhelyt szervezünk fogyatékkal élő fiatalok számára. A műhely nem csupán egyetlen esemény, hanem egy folyamat része, mely tartalmazza az egyes csoportok által a saját országukban végzett több hónapig tartó alkotómunkát az adott témában (Színes Európa).

A projekt célja a közös alkotómunka révén a kulturális különbözőségek megismerése, a közös kulturális kötődések megtalálása, a fogyatékos fiatalok önmegvalósítása, a szakemberek tapasztalatcseréje, egy befogadó európai polgárság kialakítása. Tervünk megvalósításához a művészet nyelvét hívjuk segítségül.

Jelen projekt újszerűségét egyrészt a nemzetközi jelleg erősítése adja a többoldalúsággal, vagyis már négy partnerország részvételével, másrészt a projektben alkalmazott módszerek, színházi technikák (árnyék- és mozgásszínházi elemek) felhasználásával.